Kaszubskie warsztaty kulinarne kl. VII b – placki ziemniaczane (plińc)

 

Relacja chłopców (knôpi):

Na początku  obieraliśmy ziemniaki a gdy już je obraliśmy musieliśmy je zetrzeć na tarce. Gdy potarliśmy, dodaliśmy mąki, proszku do pieczenia, jajko i sól. Potem to wszystko wymieszaliśmy i   po wymieszaniu zaczęliśmy smażyć placki. Po usmażeniu zaczęliśmy je jeść, były bardzo dobre. Było bardzo fajnie, śmiesznie i każdy się zaciął przy tarciu ziemniaków.

 

Relacja dziewcząt (dzéwczãta):

Była poniedziałkowa lekcja kaszubskiego, gdy pani powiedziała nam o tym, że będziemy w piątek rano piec placki. Pani Mirka podyktowała nam co mamy przynieść do robienia placków. Nareszcie nadszedł dzień, w którym robiliśmy placki ziemniaczane. Najpierw wszyscy przygotowali rzeczy, a następnie zaczęliśmy trzeć ziemniaki. Po potarciu  dodalismy wszystkie potrzebne składniki, a pani dodała nam proszek do pieczenia, aby były bardziej puszyste. Pani przygotowała nam trzy osobne patelnie i wlała nam troche oleju. Ustalilismy kolejność i wszyscy smażyli placki. Gdy placki były gotowe, każdy rozkoszował się tym, co zrobił. Plackami poczęstowaliśmy nauczyciel. Placki były wyśmienite. ;)